Fobier og frykt
Frykt
Frykt og fobier henger sammen. Frykt er den emosjonelle tilstanden som oppstår når en person utsettes for en reell fare, enten direkte eller i form av en ikke-innbilt trussel. Frykt er en helt normal funksjon og vi trenger den for å overleve. Om en farlig situasjon skulle oppstå trenger vi frykt for å reagere. Om frykt ikke oppstod når vi kom i en farlig situasjon som f.eks. at vi såg en sulten tiger, og i stede for å komme seg i sikkerhet så løp vi bort til tigeren for å gi den en kos, så hadde vi ikke levd særlig lenge. Frykt utløser en Fight or Flight(kjemp eller flukt) respons i oss, kroppen fylles med adrenalin slik at vi hurtig kan reagere enten vi må i kamp eller flykte. Men det er ikke alt vi trenger å ha frykt for, som å snakke i en forsamling, ufarlige insekter, at himmelen skal falle ned osv..
Fobi
Når frykt blir irrasjonell og frykten utløses selv når der ikke er en reell trussel til stede kaller vi det en fobi. Vi vet gjerne at det ikke er noe å være redd for, men kroppen vår forteller oss noe annet. Der er naturlig å være redd om man skulle møte på en bjørn i skogen, men om man ser en bjørn på et naturprogram og føler den samme frykten som om man skulle møtt den i virkeligheten så kaller man det en fobi. Ingen er født med en frykt for å fly eller en fobi, det er noe som vi har tilegnet oss gjennom opplevelser eller tillært adferd ved å se andre sin respons.
Mange lever i dag med en eller flere fobier, og kommer seg greit gjennom livet med disse irrasjonelle fryktene. Men for mange blir følelsene og frykten så sterk at den hindrer dem i å gjøre som man vil, og man får ikke gjøre mange av de tingene man har lyst til i livet, og man får mange begrensninger. F.eks. høydeskrekk har tatt fra mange flotte naturopplevelsen og reiser fordi høyden hindrer dem i å kunne nyte utsikten fra en fjelltopp eller reiser til andre land. Mange vet ikke at man kan få hjelp å bli kvitt fobien sin, og lever et liv med unødvendig frykt. Hvem kjenner ikke noen som blir litt svett bare av tanken på en edderkopp eller en tur til tannlegen? Les også mer på siden om Angst og Panikkangst om det skulle være aktuelt.
De ti vanligste fobiene
● Odontofobi – tannlegeskrekk
● Sosialfobi – angst for sosiale situasjoner
● Akrofobi – høydeskrekk
● Araknofobi – angst for edderkopper
● Hematofobi – angst for blod
● Laliofobi – angst for å snakke/holde taler
● Achluofobi – mørkredd
● Klaustrofobi – angst for lukkede rom
● Aichmofobi – sprøytefobi
● Fonofobi – telefonangst
Behandling av fobier og frykt
Hypnose er absolutt det beste verktøyet for å jobbe med frykt og fobier, og man kan ta tilbake kontrollen hel uten eksponerings terapi eller medikamenter. Ved hjelp av kraftfulle NLP og hypnose-teknikker kan vi av-lære den tillærte responsen på frykt/fobier, og erstatte de med mer fornuftige responser som f.eks. rolig og behersket, avslappet. Vi tar ikke bort noe, vi gjør bare responsen til situasjonen mer fornuftig. Behandlingen består av:
1. Samtaleterapi(pretalk) der vi går igjennom din problemstilling, vi tar utgangspunkt i å avdekke, utfordre og endre på tankemønster relatert til din frykt og fobi.
2. Kognitive adferdsteknikker for å gi ny kunnskap, innsikt, oppfatning og tenkning rundt din problemstilling.
3. Spesialisert klinisk hypnose tilpasset deg for å gi deg tilgang til ditt ubevisste/underbevisste sinn. Da får vi direkte tilgang på vaner, tankemønstre, emosjoner, følelser og langtidsminnet, som igjen er nøkkelen til ny innsikt og forståelse. Det er her i underbevisstheten man kan skape de endringene som skal til for å komme ut av problemene. Man går til roten av problemene slik at man lettere kan fjerne, dempe, endre eller forsterke følelser og reaksjonsmønster.
Som regel tar det 2-3 behandlinger, det varierer fra person til person og den individuelle problemstillingen. Der kan som sagt være uforutsette ting som trenger ekstra oppmerksomhet. Ønsker du mer info gå til siden om behandlinger.