Om Hypnose
Hypnose og Hypnoterapi
Raskeste veien til endring?
Hypnoterapi og hypnose er kanskje den raskeste veien for å skape varige endringer i det ubevisste/underbevisste sinnet. Bildet av isfjellet illustrerer hva det bevisste og ubevisste sinnet vår har kontroll over. Så skal man gjøre endringer i f.eks. våre vaner/mønstre, hvilken bedre vei finnes enn å gå til roten/kilden? Det er nettopp derfor hypnoterapi er så effektivt, man går en av de raskeste veien for å oppnå endring. Hypnoterapi er samtaleterapi kombinert med klinisk hypnose.
Hva er hypnose?
Det første mange tenker når de hører orde hypnose er kanskje på den klassiske klokken som svinger frem og tilbake forran en trollbundet person, eller showhypnose der en person går rundt og kakkler som en høne.
Der er flere typer hypnose: Hverdags-, show-, terapeutisk- og medisinsk hypnose.
All hypnose er selvhypnose, jeg som terapeut kan bare hjelpe og guide deg inn i denne tilstanden. Vil man ikke inn i hypnose så går man ikke inn i hypnose.
Hypnose er det vel ingen som helt vet hva er, men en definisjon er “En midlertidig svekkelse av den kritiske faktor(vår bevissthet) slik at sinnet(underbevisstheten) er mer åpne for positive forslag og påbud”. Jeg liker å gjøre den enda litt enklere, og vil beskrive hypnose så enkel som en tilstand av dyp fokus innover i oss selv. Hypnose er verktøyet jeg bruker for å snakke direkte med underbevisstheten. Og hypnose er helt naturlig i vår hverdag, som f,eks. når vi er helt absorbert når vi leser en bok, eller når vi er dypt inn i en film. Vi er da i en tilstand av dyp konsentrasjon og er gjerne helt absorbert. Heldigvis har vi underbevisstheten som alltid følger med, og gjør oss oppmerksom på om noe skjer som f.eks. noen ringer på døra, eller det skjer noe viktig som en alarm som går av.
Du har kanskje hørt orde transe også bli brukt og det er dagdrømme tilstanden. Vi har et innvendig fokus og drømmer oss bort i tanker, problemer, fantasier osv.. Vi har forskjellige nivå av transe dybde alt etter hvor dypt inn i hypnose vi er. Hypnotisk transe er kombinasjonen vi bruker i hypnoseterapi.
Noen eksempler på hverdags hypnoser/transer er f.eks. turen til jobb, for hvem opplever ikke at de igrunnen ikke husker noe spesielt av turen? Vi går over i autopilot, drømmer oss litt vekk, og plutselig er vi fremme. Underbevisstheten passer hele tiden på om noe skulle skje som vi må være obs. på, og bevisstheten drømmer seg litt bort. Et annet eksempel kan være at vi står i en heis og tankene tar oss litt vekk, ‘pling’ dørene åpner seg og vi går ut, men finner fort ut at vi gikk ut på feil etasje. Alt dette er eksempler på hverdags hypnoser/transer.
Hva er hypnoterapi?
Hypnoseterapi eller hypnoterapi som det ofte blir kalt er hypnotisk transe i kombinasjon med samtaleterapi. Så selve hypnosen er et verktøy/hjelpemiddel som jeg bruker under samtaleterapien. Og dette er et fantastisk verktøy, nettopp fordi vi kommuniser direkte med underbevisstheten vår og ikke via bevisstheten vår som er vanlig samtale terapi. Bevisstheten vår er forbundet med analyse, korttidsminne, logikk, fornuft, viljestyrke og intellektet. Og fungere også som en «dørvakt» til underbevisstheten. Under hypnose slapper «dørvakten» av slik vi kan kommunisere direkte med underbevisstheten, vi kan da gi nye positive forslag/påbud til underbevisstheten, slik at vi får nye løsninger på gamle utdaterte vaner, mønstre og assosiasjoner i den retningen vi ønsker.
Underbevisstheten vår liker å gå den samme gamle stien den alltid har gått, derfor oppleves det ofte vanskelig å endre på ting som har utviklet seg til å bli vaner, mønstre og assosiasjoner med ren viljestyrke. Alt skjer automatisk av seg selv når vanen er på plass. Derfor jobber en hypnoterapeut med underbevisstheten og gir den nye bedre alternativ til det gamle utdaterte.
Underbevisstheten vil hjelpe oss og beskytte oss, men det er ikke alltid det er like praktisk. Et eksempel er å biter negler og det blir en uvane. Underbevisstheten hjelper oss da med å huske på å bite negler og det skjer automatisk. Prøver vi å slutte som er en bevist handling må viljestyrken kjempe for å få på plass den nye vanen og lage en ny sti. Vi tar oss selv i å bite negler, men det er vanskelig å slutte fordi dette er et program underbevisstheten kjører automatisk. Som hypnoterapeut vil jeg da kort fortalt f.eks. takke det underbevisste sinnet for at den har vært så flink å hjelpe deg med å huske og bite negler, men at den handlingen er utdatert og at den nye bedre løsningen er å bruke en neglklipper i stede. Underbevisstheten vil nå jobbe med å hjelpe deg med den nye bedre løsningen på fingernegler som vokser.
Fortsatt mer nysgjerrig? Klikk her og les denne gode artikkelen til Forskning.no om hypnose.
Vil du vite enda mer? Klikk her da og les enda en gode artikkel til Forskning.no om hypnose.
Vanlige Spørsmål
Har terapeuten taushetsplikt?
Ja, så absolutt.
Hvordan føles hypnose?
Hypnose er ingen konkret følelse, det er en tilstand av dyp fokus og fysisk avslapping. Forestill deg nå hvordan det ville være å være så avslappet som du noen gang har vært pluss litt til, samtidig som du er mentalt tilstede med en klar fokus. Det er en utrolig behagelig tilstand. Mange blir overrasket når de har prøvd hypnose fordi de faktisk fikk med seg alt som foregikk. Og igjen bli mer overrasket over at det som føltes som noen minutter faktisk var ganske så mye lenger.
Vil man bli bevisstløs?
Man blir ikke bevisstløs under hypnose, men man kan sovne, så derfor passer terapeuten hele tiden på at klienten er i riktig tilstand. Man kan oppleve at man ikke husker alt fra hypnosen, og at man fra tid til annen under hypnosen glir bort i egne tanker. Det er helt vanlig og underbevisstheten vår lytter fortsatt til terapeuten selv om man skulle drive litt bort.
Kan man forbli i hypnose?
Det er ingen fare for å forbli i hypnose, enten så våkner man eller så sovner man.
Kan jeg ta med en annen person?
Ja, det er helt opp til deg om du vil ta med en du stoler på under konsultasjonen som ekstra støtte. Om du er under 18år er det påkrevd å ha med ledsager.
Kan man bevege seg og klø seg under hypnosen?
Ja, man kan bevege seg og justere sittestillingen om man trenger det under hypnosen for bedre komfort, og om man skulle klø på nesen så er det fult lov. Man ødelegger ikke hypnosen ved dette, man kan kanskje merke at det er litt tyngre å bevege seg enn ellers.
Kan man bli påvirket til å gjøre ting mot sin vilje?
Man kan ikke få noen til å gjøre ting mot deres vilje eller som strider mot deres prinsipper/idealer under hypnose. Du vil alltid ha full kontroll. Og kan når som helst åpne øyene og komme ut av hypnosen om du ønsker. Så det er heller ingen fare for at du sier ting du ikke vil si.
Blir man omprogrammert eller tar man bort noe med hypnose?
Under hypnoseterapi så kan man vel si at man tilbakestiller sinnet til grunninnstillingene. Man av-programmerer det tidligere programmet som f.eks. en fobi. Om man får følelsen av frykt ved synet av en edderkopp, så er ikke det grunnstillingene våre. Ingen er født med en frykt for edderkopper, eller behov for en sigarett fra fødselen av. Det er vaner, mønstre og assosiasjoner vi tilegner oss. Man tar ikke bort noe, man gir heller sinnet en bedre løsning.